MyHelmet

De geboorte van een revolutie

Rethink.

Fietsen zijn een duurzaam alternatief voor de auto. Maar zelf zijn ze meestal niet erg duurzaam geproduceerd. Daarom traint StudioMOM bedrijven in de fietsindustrie om circulair te ondernemen via de CIRCO-methode. Zelf ontwierpen we duurzame alternatieven, zoals de Lavo transportfiets op waterstof. Maar naast de fiets zelf, valt er ook aan de accessoires nog het een en ander te verbeteren. Neem nou de fietshelm… Om veiligheidsredenen moet je die om de 3 jaar vervangen. Dit zorgt voor een afvalstroom van een lastig te recyclen, aan elkaar geplakte mix van piepschuim en plastic. Zouden we geen helm kunnen ontwikkelen die minder schadelijk is voor onze planeet?

Design.

Een fietshelm moet je hoofd goed beschermen, mag weinig wegen, moet flink ventileren en goed op je hoofd blijven zitten. Met die eisen in ons achterhoofd zochten we samen met Politecnico di Milano naar een alternatief. In MOM Lab experimenteerden we al een tijdje met bioproductie op basis van mycelium en hennepvlokken. Mycelium is het wortelnetwerk van een schimmel dat de vlokken als voedsel gebruikt. Door dit mengsel kort te verhitten, stopt het groeiproces, met als resultaat een materiaal dat qua eigenschappen lijkt op EPS, het schadelijke piepschuim in de standaard fietshelm.

  • Eerst maakten we net zo lang materiaalsamples in verschillende samenstellingen tot we de perfecte compositie te pakken hadden.
  • Bij het ontwerp van de fietshelm maakten we gebruik van de groeikracht en netwerkstructuur van mycelium. De verschillende lagen in het ontwerp zorgen niet alleen voor extra dwarsverbindingen in het materiaal, ze maken ook ruimte voor de benodigde airflow voor de koeling van het hoofd.

 

 

  • Voor de riem en buitenste schil van MyHelmet gebruikten we henneptextiel, een biologisch afbreekbaar materiaal waar mycelium aan hecht. De geweven structuur van het textiel geeft bovendien extra sterkte aan de helm.
  • We lieten de verschillende onderdelen stevig aan elkaar groeien. De riem wordt gefixeerd tijdens het groeiproces en hecht op de juiste plek vast aan de andere delen. 
  • Het productieproces met Mycelium is flink anders dan met EPS. Daarom combineerden we op een innovatieve manier bestaande technieken om de helm te produceren. 
  • De proof of concept werkt en kan nu doorontwikkeld worden.
Change.

Veilig voor je hoofd, goed voor het milieu. Van een ‘doodgewone’ fietshelm maakten we een gamechanger. Door een nieuw proces te ontwikkelen zijn we een flinke stap dichterbij gekomen om bioproductie met mycelium op industriële schaal in te zetten. Met MyHelmet heeft de fietsindustrie nu iets in handen waarmee we de eindeloze stroom van schadelijk, systematisch afval van plastic en EPS kunnen stoppen. De op mycelium gebaseerde technologie past in de nieuwe circulaire realiteit zoals we die graag zien: er is minimale CO2-uitstoot, er zijn geen fossiele grondstoffen nodig en het eindresultaat is 100% biologisch afbreekbaar. Maar we zijn er nog niet. Wie doet er mee?

Wil je meer weten over ons en onze aanpak?