Myndr

Thermostaat voor het reguleren van je internetgebruik

Ontwerp voor gebruiksgemak

Om ons overmatig telefoongebruik te reguleren zijn er tools, die je bedient met je … telefoon. Dat vond Maarten van Myndr niet logisch en dat is het ook niet.

Maarten Wolzak begon drie jaar gelden serieuze vragen te stellen over ons alomtegenwoordige gebruik van social media. Het heeft enorme impact op ons sociale leven zonder dat we ons daar bewust van zijn en er bewuste keuzes in maken. Dat moest veranderen, vond hij. Het zou goed zijn als mensen zelf bewust kiezen voor het niveau van internetdiensten op verschillende momenten van de dag.

Maarten wilde geen App (die zijn er al), maar een echte fysieke knop. Hoe zou het zijn als je met een eenvoudige ‘thermostaat’ aan de muur het niveau van internetservices zou kunnen regelen voor je hele huis. Van toegang tot alles of alleen muziek en video streaming tot alleen maar bellen? Zoals met alle eenvoudige oplossingen is de realisatie daarvan heel erg complex.

Wij kregen de opdracht om de ‘knop’ te ontwerpen, die in één oogopslag duidelijk maakt in welke stand hij staat. Onze product designers bestudeerden talloze knoppen, maakten stapels schetsen en modellen. De graphic designers bedachten allerlei Iconen. We probeerden alles uit op wie er maar toevallig langs kwam. En nadat we alle overtollige informatie hadden weggestreept bleef dit over:

De druppelvormige knop met vijf standen. Wijst de punt naar boven, dan houdt Myndr niks tegen. Door naar links te draaien, blokkeer je per stand steeds meer internetdiensten. Zo kun je Netflix kijken zonder gestoord te worden door WhatsApp of gefocust werken met alleen Spotify op de achtergrond. Staat de punt naar beneden, dan is alles uit. Je kunt alleen nog maar bellen.

De rand die je vastpakt is zacht. Van alle icoontjes zijn alleen puntjes overgebleven: 5 punten voor de hoogste stand, 1 punt voor de laagste.

Maarten heeft met zijn bedrijf een belangrijke tool ontwikkeld om bewust met ons mediagebruik om te gaan en er een goed gesprek over te voeren. Gewoon, door de knop om te zetten. Wij hebben ervoor gezorgd dat die knop tot in de puntjes klopt en er heel goed uitziet. Hij hangt per slot van rekening wel in je woonkamer.

Ons werk:
Product design: design research om de vorm, verhouding en grootte van de knop te bepalen, de constructie en de engineering.
CMF design: Twee subtiele kleurstellingen: een lichte en een donkere.

Wil je meer weten over onze studio?