MyHelmet beschermt hoofd én planeet

StudioMOM brengt biofabricage van fietshelm dichterbij

Veilig voor je hoofd, goed voor het klimaat. Van een ‘doodgewone’ fietshelm maakten industrieel ontwerpers van StudioMOM een gamechanger. MyHelmet past bij de principes van de circulaire economie: er is minimale CO2-uitstoot, er zijn geen fossiele grondstoffen nodig en het eindresultaat is 100% biologisch afbreekbaar.

Om veiligheidsredenen moet de fietshelm om de 3 jaar vervangen worden. Dit zorgt voor een afvalstroom van een lastig te recyclen, aan elkaar geplakte mix van piepschuim en plastic. StudioMOM vroeg zich af of zij geen helm kunnen ontwikkelen die minder schadelijk is voor onze planeet?

Mars Holwerda, founder en designer bij StudioMOM is enthousiast over het werk van designer Alessandra Sisti: “Door een nieuw proces te ontwikkelen zijn we een flinke stap dichterbij gekomen om bioproductie met mycelium op industriële schaal in te zetten. De fietsindustrie heeft nu iets in handen waarmee we de eindeloze stroom van schadelijk, systematisch afval van plastic en EPS kunnen stoppen. Maar we zijn er nog niet.” StudioMOM zoekt samenwerkingspartners om dit product verder mee te ontwikkelen en zo een échte verandering te ontketenen. ‘’Wie doet er mee?”

Wil je meer weten over dit project?