OAK van Wanders

De houtkachel die je in je woonkamer wil hebben

OAK een kachel als meubelstuk

Wij, designers, stellen veel vragen. Toen Wanders fires & stoves bij ons kwam voor het ontwerp van een houtkachel vroegen wij ons het volgende af: waarom is een houtkachel geen meubel? En waarom ziet het er altijd uit als een apparaat?
Voor Wanders heeft studioMOM de houtkachel getransformeerd in een warmte meubel.

De Oak houtkachel is een compacte, betaalbare houtkachel met hoog rendement, voor iedereen. Niet alleen is de Oak een warmtemeubel. Hij past helemaal in de circulaire economie. Het warmtemeubel is namelijk gemaakt in Nederland van eerlijke materialen. De mantel van uniek gekleurd beton is in verschillende kleuren leverbaar. Je kunt kiezen uit een metalen, houten, betonnen of draadstalen poot. Zo kun je je eigen Oak samenstellen. StudioMOM heeft het 3D design voor de houtkachel gemaakt, uiteraard in samenspraak met Wanders, een Achterhoekse fabrikant die in Nederland kachels produceert. Naast het 3D design, oftewel het ontwerp van het product hebben we ook nagedacht over kleur, materiaal en finish, CMF-design. De krachtige combinatie van het product, de kleuren en het materiaal maakt dat de houtkachel een meubel is die je graag in je huiskamer, slaapkamer of keuken neerzet. 

In dit project kun je spreken van collaborative design. We werkten namelijk ook samen met lokale vakmensen uit vijf fabrieken die in een straal van 30 km van elkaar liggen. Zo konden we alle onderdelen op elkaar afstemmen en bestaande technieken op een nieuwe manier toepassen. Hittebestendig beton, dat gebruikt wordt voor de binnenkant van kachels kwam ook aan de buitenkant als decoratief gekleurd materiaal terug, een draadframe uit de meubelindustrie belandde als onderstel onder de kachel, en samen met een meubelmaker verwerkten we Achterhoeks eiken tot een oerdegelijke poot. Alle experts zetten hun kennis in om tot een bijzonder product te komen, met liefde en plezier ontworpen en gemaakt. Oak is een product waarvan je weet waar het vandaan komt, sterker nog: als je wilt kun je zo een kijkje gaan nemen in de fabriek. 

Wil je meer weten over ons en onze studio?